top of page

Hormonale Disbalans

Healthy Cooking

Hormonale Disbalans

Het woord hormoon komt van het Griekse "hormao" dat 'in beweging zetten' betekent. Hormonen regelen allerlei functies in je lichaam en werken als communicatie tussen je cellen. Als er iets mis gaat in deze communicatie heeft dit gevolgen voor processen in je lichaam en beginnen de vage klachten die uiteindelijk kunnen leiden tot ziektes. Ik volgde de vakopleiding Reset je Hormonen Expert, een mooie aanvulling op mijn orthomoleculaire kennis, om zo meer te leren over hormonen. Disbalans in hormonen geeft zoveel verschillende soorten klachten waardoor het vaak zoeken is naar de oorzaak.

​Een hormonale disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Voeding speelt een grote rol hierin. Te veel suikers, te weinig vetten of grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel kunnen leiden tot een disbalans in je hormonen. Ook Stress is een grote spelbreker wat balans betreft. Langdurig of chronische stress zorgt voor een verhoogde aanmaak van het hormoon cortisol.

Je lichaam gaat teveel van het hormoon aanmaken, waardoor andere hormonen en stoffen minder goed aangemaakt worden. Je slaapt bijvoorbeeld slechter en er wordt meer vet opgeslagen in je buik. Tijdens de Overgang treden er veranderingen in je lichaam op doordat de eierstokken minder oestrogeen en progesteron produceren. Vanaf je 35ste neemt de aanmaak van oestrogeen en progesteron langzaam af. Hier merk je nog niet veel van.

 

Na de overgang is de aanmaak van oestrogeen drastisch verlaagd en maak je bijna geen progesteron meer aan. De balans tussen deze hormonen wordt dus anders en gedurende deze periode moet je lichaam zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit kan overgangsklachten met zich meebrengen.

 

Waarom zou je jarenlang met deze klachten rondlopen als je er wat aan kan doen? Met een hormonale analyse gaan we gericht te werk om te achterhalen waar de disbalans zich bevindt en wat er voor nodig is om jou weer in balans te krijgen. Ik help je daar graag bij!

Couple Cooking

Ben je klaar om je zoektocht naar een gezond leven te beginnen?

bottom of page