top of page

Omega 3

Healthy Food

Vetzuren

Omega 3 beschermt je tegen hart- en vaatziekten. Mensen met een verhoogde bloeddruk kan het helpen deze te verlagen. Omega 3 is heel belangrijk voor de hersenen en kunnen je mogelijk beschermen tegen dementie en alzheimer. Omega-3 vetten kunnen chronische ontstekingen verminderen en zo je risico op hartziekten en andere aandoeningen verlagen. Ook kan het de kwaliteit van je slaap verbeteren en zelfs helpen tegen angsten en depressies. Het zorgt voor een verbeterde vetverbranding en helpt bij het gezond houden van je cellen, zo ontstaat een betere opname van vitamines, mineralen en voedingsstoffen en daarmee voorkom je vroegtijdig ouder worden. (en wie wil dat nou niet?)

 

Omega 3 behoort tot de onverzadigde vetten. Het is een essentieel vetzuur wat inhoudt dat ons lichaam het niet zelf kan maken. We zullen het dus uit onze voeding moeten halen. Omega 3 zit in vette vis, zeegroenten, lijnzaadolie en walnoten. Om genoeg Omega 3 binnen te krijgen zou je elke dag vis moeten eten en dan niet 1 maar zeker 4. Niet haalbaar dus. Waarom is het zo belangrijk om genoeg omega 3 te eten? 

 

Wij eten veel meer omega 6 vetten dan ons lichaam nodig heeft. Omega 6 vind je in bijna alle plantaardige oliën, granen en in bewerkte producten, denk aan alle zoete baksels en producten met geharde olie. Dit werkt ontstekingsbevorderend. Ontstekingen in ons lichaam zijn belangrijk en beschermen tegen infecties en herstel bij schade en letsel. Langdurige ontstekingen hebben echter een nadelige invloed op onze gezondheid. Omega-3 vetten kunnen chronische ontstekingen verminderen en zo je risico op hartziekten en andere aandoeningen verlagen. Omdat Omega 3 een ontstekingsremmende werking heeft is het van belang om deze twee vetzuren in balans te krijgen en te houden. Omega 3 vind je o.a. in vette vis, lijnzaadolie, chiazaad, zeegroenten en walnoten.

 

Het is heel lastig voor veel mensen om dit via voeding in de juiste hoeveelheid binnen te krijgen. Je wilt ook niet te veel vis eten omdat je dan weer teveel toxische stoffen binnen krijgt. Schadelijke stoffen hopen zich op in vet. Wanneer je dus veel vette vis eet krijg je dus meer schadelijke stoffen binnen dan je denkt. 

                                                                 

Hoe weet je nou of je vetzuren in balans zijn? Meten is weten!

 

Ik werk met een vetzuren meting. Dit is een bloedtest door middel van een vingerprikje. Hiermee meet ik jouw cel gezondheid en kan ik je een passend advies geven wat voeding en suppletie van omega 3 betreft. Het prikken kan in mijn praktijk of ik stuur je de test op. De test gaat vervolgens naar ons laboratorium in Noorwegen en de uitslag bespreken wij samen. Mocht de uitslag uitwijzen dat je een tekort hebt aan omega 3 en je start met mijn suppletie advies, dan krijg je de test van mij kado. Wil je meer informatie, neem gerust contact op.

Couple Cooking

Ben je klaar om je zoektocht naar een gezond leven te beginnen?

bottom of page